Help mijn kind is normaal!

05-12-2018

De drukteschopper, de beste in voetbal, de slimste van de klas. Herkenbaar? Nee voor mij zeker niet. Mijn zoon is gewoon "normaal". 

Het kind waarover niets te vertellen valt in het 10 minuten gesprek. 

Het kind dat gemiddelde cijfers haalt en zich gedraagt in de klas. Het kind waarvan de leraar zegt: Het is zo fijn om hem in de klas te hebben dat je soms gewoon vergeet dat hij er is.

Heerlijk toch zou je zeggen? Tuurlijk! Is het ook. Maar tot op zekere hoogte. Want wordt mijn kind wel gezien tussen de drukteschoppers en de wiskids? Krijgt hij op het voetbalveld ook wel kansen en complimenten? Ieder kind heeft aandacht nodig, zowel positief als negatief. Ieder kind wil gezien en gehoord worden op zijn tijd en heeft daar recht op. Of je nu de beste, slechtste of gewoon bent, ieder kind is speciaal en wordt geboren met zijn eigen talenten en krachten. Bij sommige kinderen zitten deze nog verborgen en dus vallen zij minder op in overvolle klassen, naschoolse opvang of drukke sportclubs.

Het gevaar bij deze kinderen is dan ook dat zij zich gaan gedragen naar wat er van hen verwacht wordt. Ze zijn rustig, afwachtend en lopen niet in de weg. Zij kunnen zich bij onvoldoende aandacht en bevestiging steeds meer gaan terugtrekken en denken: Ik doe er niet toe, ik heb niets vertellen of ik ben niets waard. En zo ontwikkeld een "normaal" kind zich stilletjes tot een heel ander persoon dan dat het in weze was. Met onontdekte talenten en krachten.

Er is maar weinig nodig om deze kinderen in hun kracht te laten staan.

Zonde....want er is helemaal niet veel nodig om deze kinderen in hun kracht te laten staan. Om ze te laten groeien en bloeien tot de persoon die zij kunnen zijn. Een beetje aandacht, een blijk van waardering, wat 1 op 1 tijd, zodat ook zij zich gezien voelen. 

Want normale kinderen bestaan niet, alleen speciale kinderen;)